SVAR
Här ovan är en kommentar vi fick in idag, vi tycker sånt här är jätte kul, så det är bara att fråga på om ni har frågor!! Vi har faktiskt länge tänkt på att skriva ett inlägg om vad vi igentligen tycker om stylist utbildningar, men har inte haft tid så nu passar vi på att sammanställa våra hjärnor och pussla ihop ett inlägg med blandade tankar om Stylist linjen.
Jag kan börja med att berätta lite om vad stylist linjen är och vad vi får göra. Jag och Lisa går linjen på ett gymnasium som heter G2. Jag var på öppet hus på andra skolor runt om i Stockholm samt vet och stött på folk som går i anndra skolor, och jag måste säga att G2 verkar mest seriös och har mer kontakter i branchen.
Stylist linjen består av sminklektioner, hårlektioner (då vi stylar simpla uppsättningar, lockar etc.) sen har vi klädlära, om material, modehistoria allt teoretiskt. Eftersom man inte kan plugga för att bli stylist, det finns ingen utbildning man kan gå för att bli stylist. Den enda utbildningen du kan få är praktik och erfarenhet.
Om du brinner för kläder eller smink så måste man satsa och kämpa hårt för att klara sig i den här branchen. Om du t.ex vill bli make up artist så rekommender jag att assistera en annan make up artist på en tidning, studio eller frilansande. Eftersom att det faktiskt är det du kommer bli, och därför måste du lära dig hur dem jobbar.
Om du är intresserd av stylist tycker jag att du ska sätta dig framför din dator och googla på stylister och olika agenturer i några timmar och maila ut ditt BÄSTA CV till ca. 40 olika stylister, frilansande, modetidningar eller tv.
För att kunna få jobb i framtiden ska man knyta så många kontakter som möjligt. Annars klarar man sig inte efter gymnasiet. Det är därför man praktiserar hos frilansande stylister eller make up artister. Eftersom att det faktiskt är det man ska göra efter gymnasiet. Du ska inte söka praktik hos klädbutiker och sminkkedjor så som bik bok och make up store. Där knyter du inga kontakter som man kan använda sig utav efter gymnasiet.
Om man inte vill börja jobba i butik efter studenten vill säga, men det kan du göra även fast du går samhälle eller ekonomi, och också om du inte ens gått ut gymnasiet.
Vår skola har en del kontakter och skickar ut elever på olika smink och mode jobb, men det mesta måste man förtjäna för att få. Om man inte är driven och engagerad inom yrket, så ska man nog välja något annan linje. För det är på grund av dem, som är skoltrötta, vill lära sig att sminka sig lite och få gratis sminkborstar, som gör att stylist utbildningen är så skepptisk som den är och framställs som väldigt, vad ska jag säga, lallig. Och jag lovar att om det endast fanns drivna och intresserade personer, som faktiskt VILL jobba inom branschen, i dessa utbildningar skulle "stylist linjen" vara så mycket bättre och ha så mycket högre standard.
För jag märker nu att vi elever som faktiskt vill jobba med det här i framtiden hela tiden måste anpassa oss efter de andra, hur sjukt är inte det? Vi kan inte gå egenom saker för snabbt och bara rulla på, eftersom att alla inte hänger med i det tempot och tar sedan inte ansvar för att komma ikapp. Exakt denna mening sa en lärare till mig i Stylist.
Man kan inte gå "stylist linjen" och sen kalla sig själv för stylist eller make up artist, bara pga linjen, jag kan faktiskt tänka mig att många i våran klass/skola tror det, men så är inte fallet. Man måste ha praktiken, och framtiden ligger inte och väger på utbildningen, utan det är DITT ansvar att hitta en bra praktik ute i branchen som du sedan får ut något av, dvs. att du kan skriva in på ditt CV att du varit med på en H&M plåtning eller vad det kan vara, och sedan VINNA på det. Man ska inte heller bara praktisera, bara för att. Utan du själv måste tänka efter, vinner jag något på att springa runt till olika presskontor i snöstorm och bära på 15 kassar? Om ja, smile och bara fortsätt, för det leder till ett fint CV. Om nej, sluta, och sedan börja om på ny kula och sök till ännu fler stylister.
När man senare efter studenten ska söka jobb ska man, hellst, ha ett par stylister eller make up-artister i kontaktlistan och ta i kontakt med dem och fråga om de är i behov av en assistent eller om de vet någon som är det.
Dvs. att du senare blir anställd, och förhoppningsvis får mer ansvar, fler kontakter, folk vet vem du är, och du får även ett bredare CV. Och det gör man tills man känner sig färdig för att senare kasta sig ut själv i branschen och stå på egna ben och bli frilansande. Det som händer efter det, kan vi ta i ett annat inlägg för det är en helt annan femma och jag har varken tid eller engergi för att skriva om det nu.
Vi hoppas att vi inte skrämt er för mycket, men vi kände att vi verkligen behövde vara helt uppriktiga mot er från början eftersom att ni faktiskt ska veta vad ni ger er in på. Det kan vara mycket "gulligull" kring den här utbildningen, att allt ska vara så roligt och sedan när man väl är där, har man ingen aning om vad man ska göra efter gymnasiet för att du inte visste vad du gav dig in på från första början.
xx
Lisa och Sofija.
Kommentarer
Postat av: Anonym
Tack, det hjälpte mycket!!! :)
Trackback